Nieuwe wegen (2)

Eind februari vorig jaar hadden we onze Bonte Avond met DJ Johannes en dat was meteen de laatste culturele avond voor de 'lockdown'. Na een tijdje helemaal niks, konden we in de zomer gelukkig een aantal buitenconcerten doen. Na de zomer zijn we per bubbel films gaan kijken, iedere week een ander huis. In de Adventstijd hebben we zowel het Kerstspel als Artaban zelfs 8x opgevoerd, voor iedere bubbel afzonderlijk. 

Het Kerstspel teruggebracht tot een spel van acht minuten en opgevoerd onder de overkapping van de boerderij, werd in al zijn eenvoud een heel teder plaatje. Tegelijkertijd was het ook een krachtmoment, omdat we lieten zien, ons niet van de wijs te laten brengen. Zij het in kleine vorm, maar wel de beweging om dit belangrijke moment met elkaar neer te zetten. Ook de bijzondere ochtendopeningen in de Adventstijd hadden door de kleine groepjes, een veel intiemer karakter en meer aandacht voor de sprekers en musici. Dit in tegenstelling tot een normaal gesproken volgepakte vaak onrustige zaal. Het per huis films kijken heeft ook een paar maal tot bijzondere avonden geleid. Sommige bubbels wisten er een waarlijk feestje van te maken. Er was zelfs een groep die eerder in de week een hele vergadering heeft gewijd aan het selecteren van een film. Een van deze mensen gaat binnenkort meehelpen een filmfestival voor heel Scorlewald te organiseren.

De beperkingen hebben ons dus niet alleen gehinderd, maar ook uitgedaagd eens anders naar onze activiteiten te kijken. De uit nood geboren oplossingen hebben ons een paar mooie ervaringen opgeleverd. Met gezichtspunten die we zeker mee willen nemen naar de toekomst, na Corona.

Zo willen we inderdaad vaker kiezen voor eenvoud en een intiemere setting. Door de verplicht kleinere publiekjes, kunnen we nu ook onderzoeken of we programma's wat gedifferentieerder aan kunnen bieden. Als je voor een volle zaal met meer dan honderd mensen een programma organiseert, ben je genoodzaakt het midden aan te houden, zodat ieder zich er een beetje in kan vinden.

Als voorbeeld van zo'n meer toegespitst programma, hebben we binnenkort een muzikaal theaterprogramma 'In de schaduw van het Achterhuis' Een verhaal gelieerd aan het Achterhuis van Anne Frank. Een toneelstuk over het leven van gewone mensen tegen de achtergrond van de WO2. Voor veel bewoners van Scorlewald zal dit gewoon een mooi muziekprogramma zijn, zonder dat ze de betekenis van de WO2 uit het verhaal meepakken. Scorlewald heeft ook een paar buitenhuizen met bewoners die een grotere zelfstandigheid hebben en ook veel breder maatschappelijk georiƫnteerd zijn. Omdat we doorgaans het midden aanhouden worden zij niet vaak op hun eigen level aangesproken. Hier liggen dus nieuwe wegen om ook voor hen het programma-aanbod interessanter te maken.